Santa Coloma multiplica les adhesions a la xarxa de seguretat “Xarxa Violeta”
El passat dimecres 17 novembre a La CIBA, l’alcaldessa, Núria Parlon, la directora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament, Maribel Cárdenas, la vice-secretaria de la FAVGRAM (Federació d’Associacions Veïnals), Cristina Vargas, i la vicepresidenta de l’associació Motera Bikers Solidarios Santako Originals, Antonia Galea, han presentat les noves adhesions a ‘Santa Coloma, Xarxa Violeta‘.
Aquesta iniciativa ha multiplicat per quatre la participació i implicació comunitària d’ençà que es va posar en marxa, ara fa dos anys (novembre 2019).
Les adhesions a la Xarxa han passat de 64 al 2019 a 294 actualment. L’alcaldessa s’ha mostrat molt satisfeta per l’alt compromís de les associacions, entitats i establiments de la ciutat
Parlon ha remarcat que “és un projecte de ciutat cabdal pel que fa a la seguretat, que converteix Santa Coloma en una població de referència en la lluita contra les violències masclistes i LGTBIfòbiques“.
Prevenció i erradicació de les violències masclistes i lgtbifòbiques.
El 2019 va arrencar amb el compromís d’una seixantena d’establiments, la majoria locals d’oci nocturn, però també altres com benzineres, farmàcies, aparcaments o serveis de taxi.
Enguany les noves incorporacions han estat establiments de primera necessitat, com supermercats, estancs o altres comerços de proximitat, associacions veïnals i clubs socials, com Bikers Solidarios Santako Originals.
Es tracta d’una iniciativa innovadora, única arreu de l’Estat, que és fruit del compromís de la ciutat de Santa Coloma en la prevenció i erradicació de les violències masclistes i lgtbifòbiques.
Xarxa d’espais segurs i de referència
És un nou paradigma de comprensió de l’espai públic, una forta aposta comunitària, on la ciutat es converteix en una xarxa d’espais segurs i de referència.
Espais violetes, als que les persones ens podem adreçar davant d’una possible agressió sexista i/o lgtbifòbica i que, sempre que sigui necessari, activaran el Protocol d’Actuació i Coordinació Professional.
La finalitat d’aquesta iniciativa és facilitar les eines i recursos als establiments per a poder detectar i prevenir les violències masclistes i o lgtbifòbiques, així com facilitar l’acompanyament de les possibles víctimes i que, sempre que sigui necessari, es pugui activar el Protocol.
Xarxa de serveis i professionals els 365 dies, les 24 hores
Perquè no es tracta només d’un document sinó que conforma una xarxa de serveis i professionals que estan al darrere d’aquest Protocol, els 365 dies, les 24 hores.
Serveis policials, sanitaris, el servei d’agents cívics nocturns, serenes i serenos, el servei especialitzat en l’atenció de les violències masclistes i un equip de psicòlogues de guàrdia, expertes en la matèria, per si cal acompanyar a les víctimes de possibles agressions.
Evolució durant la pandèmia
Durant la crisi sanitària arran de la Covid-19 es va voler donar un nou impuls al projecte, desplegant un equip d’agents liles amb l’objectiu d’ampliar la xarxa d’espais violetes per tota la ciutat.
Es van contemplar especialment tots aquells espais i/o serveis que estaven oberts durant el toc de queda, com els comerços de proximitat, supermercats, farmàcies, botigues i altres establiments de primera necessitat.
Alguns dels establiments i serveis que s’han anat adherint al projecte al llarg de 2019, 2020 i 2021 han estat:
- l’Agrupació del Comerç i la Indústria
- Locals d’oci
- Resturants
- Comerços
- Farmàcies
- Gasolineres
- Serveis de taxi
- Estancs
- Perruqueries
- Associacions de dones i entitats
- Associacions de veïns i veïnes
- Clubs socials,
així com serveis municipals com la grua, el servei de neteja viària i manteniment de la via pública, els agents cívics nocturns, el servei de convivència, els serveis de salut i la Policia Local.
També tot el personal responsable de les diferents activitats festives i culturals dels grans esdeveniments multitudinaris (cambrers/es; personal de seguretat, personal de salut, entitats, etc) com el Rosckfest, el Tomorrowland, les festes de barri i la Festa Major.
Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones
Aquesta presentació s’emmarca dins del marc de les activitats del 5 de novembre (25N), el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones.
Sota el lema ‘Vives ens Volem, prou violència contra les dones!’, Santa Coloma es mobilitza i continua donant passes fermes per convertir-se en una ciutat lliure de violències masclistes.
L’Ajuntament i diferents entitats membres del Consell Municipal de les Dones i altres associacions han organitzat un programa que inclou una trentena d’activitats per sensibilitzar contra la violència masclista durant el mes de novembre i fins al 20 de desembre.