Tornem a les places: Primavera feminista
- El 8M tindrà lloc un acte de commemoració, amb la lectura del manifest unitari pel Consell de les Dones i la performance ‘Ay Mama!’, a la plaça de la Vila
- S’ha programat més d’una quarantena d’activitats durant el mes de març a diferents espais de la ciutat
- L’objectiu és continuar lluitant contra les desigualtats que pateixen les dones i que la pandèmia ha aguditzat
Després de dos anys de pandèmia, enguany les Jornades Feministes tornen amb força a Santa Coloma de Gramenet. Sota el lema «Tornem a les places: Primavera feminista», s’ha programat més d’una quarantena de propostes durant el mes de març per commemorar la celebració del 8M, Dia Internacional de la Dona.
Les activitats reprenen el format presencial
El març del 2020 es va inaugurar La CIBA, un nou espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, també coincidint amb el 8M.
L’any passat no es va poder celebrar el seu primer aniversari de la forma desitjada, a causa de la situació sanitària.
És per això que les Jornades Feministes del 2022 són tan especials: “El programa d’enguany ens permetrà trobar-nos de nou, recuperar els vincles i continuar lluitant contra les desigualtats estructurals que patim les dones i que la pandèmia encara ha aguditzat més”, recalca l’alcaldessa, Núria Parlon.
Actes de commemoració del 8M
Demà, 8 de març, tindran lloc dos actes de commemoració del 8M, a les 12 h i a les 18 h.
Seran dos actes participatius i reivindicatius oberts a tota la ciutadania, organitzats pel Consell de les Dones, i en els que es farà la lectura del manifest unitari i es comptarà amb les intervencions de grups de dones de la ciutat.
L’acte de les 18 h inclourà la performance «Ay Mama!», de la mà de les dones de l’Espai Banús.
La conferència central va tenir lloc el 3 de març a La CIBA, a càrrec de la filòsofa feminista Ana de Miguel, que va refiexionar sobre la seva darrera obra, «Ética para Celia».
Una obra que no és només ètica per a noies, representa també una crida als nois perquè s’atreveixin a transgredir de veritat: perquè deixin de posar-se en el lloc dels seus desitjos i es comencin a posar en el lloc de les dones.
‘Conversa sobre les dones d’Afganistan’
Una de les activitats més destacades és la «Conversa sobre les dones d’Afganistan», el 17 de març (18.30 h), amb Nadia Ghulam, activista i escriptora afganesa, i Xavier Guerrero, director de l’Associació de Nacions Unides a Espanya (ANUE).
Es parlarà sobre la situació d’opressió i vulnerabilitat extrema que viuen les dones en aquest país, tant en el si de la família com en la societat, així com de les estratègies de supervivència i resistència que desenvolupen en aquest moment.
Durant deu anys, Ghulam es va fer passar pel seu difunt germà per a evadir les estrictes prohibicions del règim talibà contra les dones.
El 2006, gràcies a l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA), arriba a Badalona, on resideix actualment.