L’Ultra Clean Marathon, que arriba a la tercera edició, reforça el seu missatge ambiental i segueix fent una crida a les persones amants de la natura i l’esport a crear equips per participar-hi, el pròxim 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient
Una part important del repte esportiu i mediambiental transcorre a Santa Coloma de Gramenet que també acull una acció de neteja i un espai de jocs per a infants i famílies
Un repte en defensa de la natura
Mai podrem dir que del 2020 no n’hem tret aprenentatges: la paciència, la perseverança, la solidaritat i, sobretot, la salut i la natura.
Maltractar la natura provoca zoonosi i les zoonosis pandèmies, i amb elles ens hi juguem la nostra manera de viure.
De fet, ens hi juguem la vida.
Anar a l’arrel del problema vol dir protegir la natura, que rep amenaces contínues.
Ferma amb el seu compromís, l’Ultra Clean Marathon fa una crida a les persones amants de l’esport a fer un pas endavant i implicar-se en la protecció de la natura.
L’UCM no ha deixat d’impulsar la creació d’equips per convidar-los a triar causa ambiental, inscriure’s i entrenar.
Feina en equip: repartint la ruta
Cada equip ha de recórrer la cursa sencera, però es poden repartir els trams fent relleus. Els punts d’entrada i sortida seran cada 10 quilòmetres, en els quals els integrants dels equips poden fer els relleus.
En tot moment, un mínim de 2 components de l’equip han de córrer alhora.
El recorregut suma 60 quilòmetres, des de Terrassa al Moll de Marina, entre el Port Olímpic i la platja de la Barceloneta.
Partint des de l’Anella Verda de Terrassa (Ciutat Europea de l’Esport 2021), travessa la Serra de Galliners pel Camí dels Monjos fins a Rubí i Sant Cugat.
S’endinsa en el Parc de Collserola, tocant el cim del Tibidabo i baixa fins a la vall del riu Besòs, la qual segueix fins a la desembocadura.
Un itinerari que travessa una zona metropolitana densament habitada, però plena de valors naturals i hàbitats diversos.
Precisament s’intenta valoritzar aquests entorns promovent en els esportistes una mirada atenta, no només a la recerca de residus, si no dels valors naturals de l’entorn i els impactes que els amenacen.
El tram 5è a Santa Coloma de Gramenet
L’Ultra Clean Marathon sortirà de Terrassa a les 7 del matí i està previst que arribi a Can Zam per acabar el tram 5 (quilòmetre 51) entre les 10.20 i les 17 hores, depenent del ritme dels equips.

Al Parc del Besós, a la zona de Can Zam, durant tot el dia s’instal·larà un espai d’educació i divulgació ambiental on s’hi podran trobar exposicions d’aus, llúdriga i peixos amb guiatges continus per les exposicions per explicar la biodiversitat dels rius i el seu valor.
També es podrà fer una aproximació naturalística al riu Besós, acompanyats d’un guia expert, per interpretar el riu i el seu entorn: fauna, flora, qualitat de l’aigua i aspectes relacionats amb el sanejament.
Modalitat plogging: una mirada atenta a l’entorn
Segurament és la modalitat de cursa més nova que existeix, però la seva popularitat s’estén dia a dia.
Físicament complementa la cursa o el caminar de pressa amb ajupir-se. S’aprèn a observar el paisatge amb una mirada atenta, amb un resultat gratificant, tant per l’activitat física com per haver deixat una petjada positiva en el medi.
El plogging és un instrument per a la millora de l’entorn, però sobretot, intenta posar en relleu la gravetat del problema que suposen els residus abandonats en entorns naturals. No només els temps o els residus recollits seran puntuables.
L’UCM vol activar una mirada conscient dels esportistes sobre l’entorn i per aquest motiu les persones participants hauran de compartir a Instagram les seves observacions sobre el medi natural, identificant impactes (positius o negatius) de l’ésser humà sobre el medi.
Compromís amb la natura
Cada equip es vincula amb una de les ONG ambientals que actuen per la conservació de la natura a Catalunya. Entitats que treballen restaurant hàbitats i protegint espècies, amb una feina incansable i, sovint, desconeguda.
Els equips trien per afinitat la causa ambiental per la qual corren i es comprometen a aportar 600€ a través de la inscripció-donació.
Organització sostenible
Els criteris de l’esport sostenible són els que regeixen els aspectes tècnics de la cursa: no hi haurà senyalitzacions en plàstic, els tracks seran digitals, prevaldran els accessos amb transport públic, es farà ús d’ampolles o gots reutilitzables i els avituallaments seran ecològics i de proximitat.
Impuls de les entitats, administracions i empreses
L’Ultra Clean Marathon representa un model de col·laboració: està impulsada des de l’entitat sense afany de lucre Xarxa per a la Conservació de la Natura, l’Agència de Residus de Catalunya i l’ajuntament de Barcelona, amb el suport de les empreses BBVA i Urbaser i la col·laboració dels ajuntaments dels municipis per on transcorre la cursa.
Vol ser un esdeveniment col·laboratiu que convida a participar ciutadania, administracions i empreses creant equips o oferint el seu suport a la cursa a través de donacions.
Dossier amb tota la informació
